batmanbebis

Direktlänk till inlägg 8 december 2014

Förbjuda tiggeri?

Av batmanbebis - 8 december 2014 20:10

Tiggare är inte något som har stört mig speciellt mycket.

Hur kan människor som ber om pengar vara störande?
Försäljare däremot som jagar mig med den nyaste mobilen, eller som evisar sig med att fråga vilken operatör jag använder DOM stör mig.


Nu ska man skriva på förbjud tiggeri.

Hur kan man förbjuda att människor ber om pengar?
Jag fattar inte

Dom sitter ju bara där?
Det är väl ingen som har en pistol mot ditt huvud och ber om pengar

Så vad är det dom gör som är så provocerande?

Vad är det dom gör mot dig som gör att dom ska förbjudas?

Jag fattar inte


#tiggeri #stockholm #2014 #jul #förbjuda #lagar #pengar #skrivpå #debatt

 
 
Ingen bild

Linda

9 december 2014 00:25

Detta är ett känsligt ämne.

Jag gillar inte att de sitter utanför ica när jag ska gå in och handla mat.
Det är som att be om ursäkt för att man kan handla sin mat. Vi jobbar för våra pengar, så att vi kan handla.
Jag vet inte , får en klump i magen när jag ser dom.
Dom får ju inte ihop några pengar, några kronor i muggen. Och dom sitter på en filt på den iskalla marken.
Det känns som att dom nedvärderar sig själva genom att tigga.
Då känns det bättre om dom spelar dragspel eller nåt annat. Då har dom gjort något för att få pengarna. Dom har tjänat ihop dom.
Då är dom inga tiggare. I deras eget hemland , måste dom kanske tigga.
Där ser folk det på ett annat sätt än vi gör här.
Kulturkrock?

batmanbebis

11 december 2014 19:06

Jo fast det är ju din känsla att du mår dåligt.
Att dom får dig att må dåligt betyder ju att du tänker på dom, att dom kanske fryser och att dom ju faktiskt knappt får ihop några pengar.
Och ja, jag tror inte att vi ger dom några pengar, jag tror vi är skitdåliga på att ge tiggare pengar, jag gör inte det heller. Väljer istället då att ge till någon organisation.

 
Daniel

Daniel

10 december 2014 14:11

Dom flesta som sitter och tigger utanför våra butiker osv nu är bulgarer. Dom kommer hit i stora lass varje år sen Bulgarein gick med i EU. Dom flesta "säsongsarbetar", några genom att plocka bär eller att tigga men många genom stölder av koppar och annat löst som cyklar, trädgårdsredskap osv.
Här i Dalarna har vi under flera år haft väldiga problem under dom månader dom varit här och slagit upp sina läger där dom stört och skräpat ner enormt.
Tiggerierna blev stora i år och många är fortfarande kvar även nu under vintern vilket inte varit så vanligt tidigare år.
EU gör det möjligt för dom att komma hit och anledningen till att dom kommer är ju så klart för att dom behöver pengar. Tragiskt nog tar inte politikerna i deras egna land tag i deras problem och inte heller politikerna i EU. Ansvaret kommer aldrig att tas ordentligt så länge någon annan löser problemen åt dom, vilket vi i Sverige gör genom att tycka att det dom kommer hit och gör är ok.
Det handlar om människor som behöver hjälp, men deras liv är i Bulgaren och dom är bulgariska medborgare och måste därför söka hjälp där, anser jag.
Det här är ett stort politiskt ämne som är väldig känsligt, likt den stora invandringen som vi har just nu. I båda fallen måste fler länder hjälpas åt att hitta lösningar (gemensamt i EU) då Sverige inte kan hjälpa alla själva.
Jag anser självklart att människor ska få hjälp i nöd men ibland är den kortsiktiga lösningen mer skada än nytta i det stora hela.
Sverige har enormt många hemlösa (även om man ser till svenskfödda) och inte ens dom får den hjälp dom behöver.
Det är ytterst ovanligt att hemlösa svenskar tigger, av den enkla anledningen att det sällan lönar sig.
Många av de bulgarer som sitter och tigger gör det inte enbart för egen del utan som en del i en större grupp. Några kallar det organiserat, vilket jag anser att det också är.
Dom som strategiskt placerar ut tiggarna får helt klart en större del av det dom får in. Den enskilde får säkert en del men resorna fram och tillbaka mellan Sverige och Bulgarien är långt i från gratis.
Jag tror att ett förbud skulle göra att problemen måste tas mer på allvar i dras hemland. Sverige som land bör påverka inom EU för att Bulgarien som EU-land tar tag i problemet och att även EU ser till att hjälpa människorna att få ett drägligare liv i sitt hemland. För dom som vill flytta till Sverige permanent finns det redan lagar och regler för och dom får då också hjälp och slipper sitta och tigga.

http://danneking.bloggplatsen.se

batmanbebis

11 december 2014 19:04

Jag är tveksam.
Och jag menar väl inte att tiggeriet här i stockholm är ett problem. Här har det mest stått i tidningen om att "dom stör". Det har också varit en enorm debatt för att man har ju sett tiggare köpa trisslotter och...hör och häpna...en REDBULL
Där tror jag problemet också ligger, att vi leker poliser och ser på dessa människor som om dom vore djur. Ifrågasätter hur man kan tigga OCH köpa en redbull.
Sen kan problemen säkert också vara som du beskriver Men alla dessa människor som vrålar BORT MED TIGGARNA; dom resonerar inte som du. Dom har inte ens en tanke, utan läste på nån sida på friatider och bestämde sig att det var sant och nu delar dom något på facebook som dom inte ens kan stå för.

 
Ingen bild

Linda

11 december 2014 20:54

Jag brukar ge dom pengar som gör något, som gatumusikanter.
Har jag på mig något så ger jag. Då tigger man inte. Tiggarna känner jag, nedvärderar sig , därför vill jag inte bidra till det.
En dag , förra året vid denna tiden på året gick jag förbi en man i 50 års åldern som satt på en filt och tiggde. Jag tyckte synd om honom i den hemska kylan. När jag kom in på Ica, så tänkte jag på att det kanske är bra att köpa nåt att äta till honom. Han hade ett stort papper där det stod att han hade familj med 5 barn.
Så när jag kom till frukten , såg jag fina apelsiner. Ja, dom blir bra tänkte jag och plockade ner 6-7 apelsiner. Apelsiner äter nog hans barn tänkte jag. Betalade min mat och gick ut , där satt mannen kvar på filten . Jag gick fram till honom och tog fram påsen med apelsinerna och räckte honom den. Han tog ofrivilligt emot påsen utan en min, inget leende som tack. Inte ens en förvånande blick, bara helt likgiltig. Jag stod kvar och tittade på honom, och sa lite , som att det kan du ge till dina barn. Han var helt tyst , jag sa ok, sen sa han Tack.
Detta blev jag inte klok på.
Efter det har det suttit många där , nu ger jag ingenting mer.
Det enda som var intressant för honom var pengar.
Är det så som Daniel beskrivit , så förstår jag varför mina apelsiner inte var välkomna.
Ja, jag bryr mig om andra människor. Jag tycker att min känsla kan få bestämma . Det är inte trevligt att gå in och handla mat med tiggare vid dörren.
Jag visade empati för honom och hans familj. Visst hade jag varit glad, när jag gått därifrån om han hade uppskattat min gåva.

Det kändes bra ändå.
Det som räknas är att jag tänkte på hans familj. Även om tiggaren blev besviken på mitt sätt att bidra.

batmanbebis

14 december 2014 12:00

Jag håller med dig!
När jag var yngre gav jag en kille en cheese och han blev lite sur han sa att han hellre tar en tia för att samla på sig till alkohol.Något som värmer och gör att han däckar..han var ärlig och det var sjukt sorgligt..En cheese gör mig bara mer hungrig förklarade han.

 
Daniel

Daniel

12 december 2014 15:22

Ofta är de ju som du säger att folk skapar sig en uppfattning genom att läsa på Facebook osv, men så är det nog åt båda hållen och de kan ju vara svårt att ha en åsikt överhuvudtaget.
Jag skapar (alltid) min åsikt efter vad jag själv ser och upplever och med en hel del eftertanke och försök till syn från flera håll.
Det finns dom tiggarna som säkert är jättetrevliga, i behov osv men så finns det dom som sitter och skriker efter folk för att man inte ger eller dom som kommer med solklara lögner om varför dom tigger. Tex har vi i vår mindre stad haft flera olika tiggare utanför affärerna som har fina skyltar med tex om att dom har diskbrock och behöver pengar till vård. Men när 4 st har likadan skylt med samma text är ju frågan vad sanningshalten är. Eller en kille på ca 15 som hade skylt där han behövde pengar till sina 3 barn. Varför ljuga om sanningen hade varit nog.
Förra sommaren blev även en bekant och hans gamla pappa misshandlade av 7 bulgarer, så illa att pappan nu har en bestående hjärnskada, då dom åkte efter för att se vart alla (hundratal) bodde och hade tjuvgömma i skogen.
Min bror och hans familj fick även skyddat boende för några år sen då blev tillsammans med en av dom och blev gravid. Barnet skulle dom sen ta med till Bulgarien. Hela min bros familj levde under hot under väldigt lång tid. Killen och hans pappa dömdes sen till kvinnofridskränkning, misshandel och hot.
Hans familj är i Sverige under sommarhalvåret varje år och många av hans släktingar är här för att stjäla koppar mm samt nu i sommar även för att tigga. Dom är inte här enbart med "goda avsikter". Men man kan ju kanske inte dra alla över samma kam, även om ja tror att det är få som gör detta för sin "goda sak".
Polisen här i Dalarna skulle tex köra iväg en tiggare i somras som börjat bråka utanför någon affär. Polisen hittade 10.000kr i hans jacka. En av poliserna twittrade om detta men tvingades snabbt ta bort de efter media uppmärksammat de (går säkert att googla om). Andra tiggare har setts sitta med iPhone osv... vilket kanske är lite märkligt.
Våra hemlösa tex i Stockholm tror ja inte har iPhone :)
Men alla får göra sin bedömning.
Hur som helst så borde styret i Bulgaren samt EU ta tag i detta ordentligt och inte lägga över det på Sverige, men i Sverige ska man ju hjälpa andra och vara duktiga så då blir det som det blir.

http://danneking.bloggplatsen.se

batmanbebis

14 december 2014 11:58

Ja sverige är ena riktiga "superhjältar"..suck
Men jag förstår vad du menar.
Jag brukar tänka själv att om jag hamnade i ekonomisk kris så jag blev tvungen att tigga. Då skulle jag nog bli desperat och kanske ljuga ihop en snftande story om varför jag ville ha pengar

 
Daniel

Daniel

16 december 2014 19:43

Såg att den här filmen cirkulerar på Facebook.
Stödjer min syn på hur tiggarna i vår stad också fungerar med att alla har samma sjukdom osv. Bara bluff!
https://www.youtube.com/watch?v=guFZ-zUpa-k&feature=youtu.be

http://danneking.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av batmanbebis - 17 oktober 2018 22:21

Jag känner ofta en stark längtan efter att föreläsa. Men om vad?haha alltså jag har ju varit med om en heldel men man kan ju inte föreläsa om ett helt liv. Sen är allt väldigt personligt så genom att föreläsa skulle jag kanske såra många människo...

Av batmanbebis - 11 oktober 2018 21:49

Hej Jag har börjat plugga. Det är annorlunda som fan. Jag har läst kanske 3 böcker i mitt liv. Plötsligt har jag studielitteratur...på engelska. Plötsligt ska jag läsa massor, skriva massor och förstå helt nya saker. Men det är rätt häftigt...

Av batmanbebis - 22 juni 2018 21:13

Idag är det midsommar. Såklart dåligt väder. Kom iväg på lite firande och ätit god mat..och dotterns favorit just nu..jordgubbar. Men sen är det alltid extra jobbigt när man kommer hem..hon sover. Ensamheten smyger sig på. Jag tror att ensamheten...

Av batmanbebis - 22 maj 2018 21:23

Minns inte ens vad jag berättat om i bloggen. Känns som mycket händer känslomässigt men annars inte mycket. Jag har extremt lite ork kvar på kvällarna, vilket är sjukt jobbigt. Vilket gör att mitt hem är kaos. F sover tidigt, somnar fort och ...

Av batmanbebis - 11 maj 2018 10:17

F är sjuk. Jag försöker hålla gråten inne så hon inte ska se.. Fan ...

Presentation


batmanbebis

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards